Sīkās motorikas attīstīšana un pirkstiņvingrinājumi, kas tie tādi?

Bērnu speciālisti apgalvo, ka visparastākās darbības ar pirkstiņiem jeb sīkā motorika ir cieši saistīti ar bērnu smadzeņu attīstību. Milzīga loma sīkai motorikai ir bērna valodas attīstībā, jo tie smadzeņu centri, kas atbild par pirkstu veiklību un valodas spējām, atrodas viens otram līdzās. Vēl sīkā motorika ietekmē arī redzi, koordināciju, atmiņu, spēju koncentrēties un reakcijas ātrumu.

Varētu padomāt, ka ir taču 21.gadsimts, kad bērniem jau no pirmsskolas vecuma būtu jāsāk programmēt un pārvaldīt mūsdienu tehnoloģijas! Tomēr vislabākais veids, kā veicināt sīkās motorikas attīstību, ir piedāvāt bērnam spēles formātā izkustināt pirkstiņus jeb veikt pirkstiņvingrinājumus. Piemēram:

  • šķirot pupas un zirņus,
  • apčamdīt dažādus dabas materiālus (čiekurus, akmeņus),
  • šķirot makaronus vai kokteiļu salmiņus,
  • plēst papīru,
  • šķirstīt lapaspuses,
  • salikt puzles vai konstruktorus u.c.

Ja Tavs mazais ķipars ir vismaz 3 gadus vecs un viņam patīk spēles, kurās svarīga ir pirkstu veiklība, iztēle un loģiskā domāšana, tad reljefa portretu puzles būs īstā izvēle!

Katrā radošās attīstības komplektā ir 5 dažādas dzīvnieku puzles. Atbilstoši komplektā iekļautajai instrukcijai, bērnam būs jāatrod un jānoņem atbilstošā mīkstā materiāla detaļa un tad tā jāpielīmē uz kartona kartītēm - trafaretiem. Bērns var sekot instrukcijai, vai ļauties savai fantāzijai! Gala rezultāts sanāk neredzēts, dzīvnieki izskatās radoši un nepierasti, bet tai pat laikā atpazīstami un dikti mīļi! 

Kad mazie mākslas darbi ir padarīti, izlieciet tos uz komplektā iekļautā kartona molberta. 

Video ar īsu pamācību ir pieejams šeit.

Add comment

Comments

There are no comments yet.